התקנת מעלית בבניין קיים

התקנת מעליות בבניין קיים היא סלע מחלוקת רציני בדיון הנוגע לבתים משותפים. קיים חוק ברור בנושא, אך עדיין התקנת מעלית בבניין קיים היא שורשם של דיונים רבים, מחלוקות ואף סכסוכים קשים בין בעלי דירות בבתים משותפים.

כיום, בכל הבניינים אשר בונים (ואפילו בבתים משותפים בעלי 2-3 קומות) – בונים מעלית. המעלית היא כיום תנאי הכרחי להקמת בניין, וחלק גדול מזה נובע ענייני נוחות – פעם היו בניינים די גבוהים אשר לא הייתה להם מעלית, אך איכות החיים כיום השתפרה בצורה כזו, שמעלית היא חלק בלתי נפרד מבניין.

אם כן, הסיבה הראשונה של דיירים בבניין או בית משותף אשר אין לו מעלית לרצות להקים מעלית היא עניין של נוחות. התקנת מעלית בבניין מקלה על חייהם של חלק ניכר מהדיירים (למעשה, על כל הדיירים, אולי למעט אלו מהקומה הראשונה).

הסיבה השנייה, אשר בעקיפין נגזרת מן הראשונה, היא ערך הנכס. ערכן של דירות אשר נמצאות בקומות העליונות בבתים משותפים ללא מעלית עשוי להיות עד כ-40% נמוך יותר מן הערך שלהן לו הותקנה מעלית בבניין. זהו כמובן פרט חשוב ביותר לבעלי הדירות בבניין בו אין מעלית.

התקנת מעלית בבניין קיים – עניין פשוט?

לרוב יהיו אלו דיירי או בעלי הקומות העליונות אשר יבקשו להתקין מעלית בבניין, וברוב המקרים תהיה זו משימה לא פשוטה לשכנע את כל הדיירים ובעלי כל הדירות להסכים לכך. הרבה פסקי דין עוסקים במחלוקות וסכסוכים אשר נבעו והתחילו מעניין של התקנת מעלית בבניין קיים אשר הייתה עליה הסכמה חלקית בין הדיירים ורק חלק מן הדיירים שילמו על הוצאות התקנת המעלית.

לכאורה מדובר במצב הגיוני ולא בעייתי – מי שמעוניין בהתקנת מעלית משלם על ההתקנה וכן על ההוצאות השוטפות ורשאי להשתמש במעלית, ומי שלא – לא. הבעיה היא שזה לא כל כך פשוט, הרבה דיירים אשר לא רצו בהתקנת המעלית משנים את דעתם לאחר שזו קיימת בבניין, ומבקשים להצטרף לשימוש בה וליהנות ממנה.

התקנת מעלית בבניין קיים – מה נדרש ומה עושים?

התקנת מעלית בבניין קיים היא עניין יקר, מדובר בהוצאה של 200,000 ₪ בממוצע. תמיד לוקחים סיכון ומתחשבים בכך שייתכן שדיירים מסוימים בבניין לא ירצו, או יותר מכך – לא יכלו – לשלם סכום כה גדול על התקנת מעלית.

תמיד יהיה מי שלא ירצה בהקמת המעלית, השאלה היא האם התקנת מעלית מחייבת את הסכמת כל דיירי הבניין ללא יוצא מן הכלל או לא? התשובה – הקמת מעלית בבניין קיים מחייבת הסכמתם של לפחות שני שליש מבעלי הדירות בבניין וחתימתם על טופס הסכמה בכתב. בעלי הדירות אשר הסכימו על התקנת המעלית משתתפים בהוצאות ההתקנה, אך הם יכולים להגיע להחלטה כי רק חלק מהם נושאים בהוצאות ההתקנה.

התקנת המעלית דורשת גם אישור מן העירייה. בעלי הדירות של קומת הקרקע אינם נושאים בהוצאות הקמת המעלית גם אם חתמו על טופס ההסכמה.

לעומת זאת, ניתן לאפשר גם לדיירים שלא שילמו בעד ההתקנה גם כן להשתמש במעלית וזאת בתמורה להשתתפותם בהוצאות האחזקת השוטפת של המעלית.

לסיכום

בעידן שלנו בו נוחות היא חלק כל כך חשוב משגרת החיים, מעליות בבניין רב קומות הן כמעט דבר הכרחי. בניינים רבי קומות אשר אין להם מעלית נחשבים לא פעם לבעלי ערך נמוך הרבה יותר מבניינים רבי קומות עם מעלית. שתי הסיבות האלו (ועוד) גורמות להתקנת מעליות בבניינים קיימים להיות עניין נפוץ ומדובר.

יחד עם היותו נפוץ ומדובר, עניין התקנת מעליות בבניין קיים הוא גם סלע מחלוקת לא קטן והרבה דיירי בניינים משותפים הגיעו בעקבותיו למצבים של מחלוקות חריפות ואף סכסוכים אשר הגיעו לבתי משפט. קיים חוק בנוגע להתקנת מעלית בבניין קיים, וחרף עובדה זו עדיין הדיון בעניין התקנת מעליות בבתים משותפים סוער מאוד.

לקבלת יעוץ אישי בנושא התקנת מעלית ללא עלות וללא התחייבות לחצו פה – הוספת מעלית לבניין

פוסטים נוספים באותו נושא

מהנדס מעליות

בנוסף לתחזוקה השוטפת של חברות המעליות, על מהנדס המעליות החובה לבצע בדיקה הנדסית של המעלית אחת לשלושה חודשים. תוצאות הבדיקה מועברות לועד הבית ולחברת המעליות

קרא עוד »

ביטוח מעלית

ביטוח מעלית אמור לספק לועד הבית ולדיירים ביטוח על חלקי המעלית המתבלים עם השנים ויש להחליפם. מאחר ואין מוצר בעולמנו שאינו יכול להתקלקל הרי שאנו

קרא עוד »

שירות אישי לוועדי בתים!
איתור בעלי מקצוע

המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ

המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ:

ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לניהול ועד בית אשר יהפוך את ניהול הבית המשותף לחוויה מהנה ופשוטה ויחסוך לך זמן רב ועלויות בתחזוקת הבניין!

ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לשיפוץ בניינים אשר יחסוך לך אלפי שקלים בשיפוץ בניין המגורים!

דילוג לתוכן