בשנים האחרונות בוצעו פרויקטים של פינוי בינוי בכל רחבי הארץ, אך לדעת רבים לא מספיק. פרויקטים אלה מיטיבים בדרך כלל עם אוכלוסיות חלשות יותר ויש אף הטוענים שהם משמשים ככלי חברתי לצמצום פערים. להלן הסבר מפורט בנושא.
עבור לא מעט אנשים (ובעיקר אנשים מבוגרים או מחוסרי אמצעים כלכליים), פרוייקט של פינוי בינוי יכול לאפשר שדרוג ברמת החיים וברווחה הכלכלית והסביבתית. לאחרונה חלו מספר חידושים בתחום זה, ועל כך בכתבה שלפניכם.
מהו פרויקט פינוי בינוי?
יזמים, אנשי עסקים ועורכי דין העוסקים בנדל"ן, מתמחים בנושאים חשובים כמו דיני קניין, חוק המקרקעין, דיני מכרזים ועוד, אך לא פחות חשוב מכך, יש להם גם חלק חשוב בפרויקטים כמו תמ"א 38 (שמטרתם בין היתר גם חיזוק מבנים למקרה של רעידת אדמה) ופרויקטים של פינוי בינוי. בפרויקט מסוג זה, ניתנים לבעלי דירות תמריצים על מנת שיפנו את הנכס שלהם, וזאת על מנת שבמקום הנכס שפונה ייבנה בניין חדש ומודרני יותר.
לעיתים פרויקט שכזה הוא חלק בלתי נפרד מבנייה של שכונה חדשה, פרויקט מגורים חדש או מגדל יוקרתי, אך לפני שיוצאים לדרך יש לקבל את הסכמת הדיירים ואת זה עושים באמצעות הענקת תמריץ כלכלי משכנע. עבור אנשים שאינם חיים ברווחה כלכלית, וגם עבור לא מעט אנשים מן המעמד הבינוני, פרויקט פינוי בינוי יכול לשדרג את איכות החיים. כאשר מתבצע פינוי בינוי, הדייר המתגורר בבניין המיועד להריסה יכול להרוויח מכך לא מעט.
הקבלן או היזם למעשה משכנע את הדייר למכור את הדירה הישנה ובתמורה הוא יקבל דירה בבניין החדש שייבנה או תמריץ כלכלי אחר. לרוב זוהי עסקה משתלמת במיוחד.
פינוי בינוי – חידושים אחרונים
בשל המורכבות הגדולה של התחום הזה, יש צורך בהבנה בתחום וגם בכושר שכנוע. לרוב, פרויקטים של פינוי בינוי (וגם תמ"א 38), הם קשים לביצוע וכל התהליך לוקח זמן רב. זאת כיוון שצריך לשכנע אנשים רבים למכור את הדירות שלהם ליזם, ולא תמיד כולם מסכימים. לאחרונה חלו כמה שינויי חקיקה בתחום זה שמטרתם לסייע בקידום פרויקטים של פינוי בינוי.
שינוי מעניין אחד הוא הקמת מאגר שמאים שיפעלו בתחום זה ותהיה להם הסמכה לכך. את המאגר הקימו משרד הבינוי והשיכון ומשרד המשפטים אשר גם קבעו תקנות לקביעת השכר של השמאים הללו. בתקנות הללו יש גם התייחסות לנושאים כמו שכר חריג, נטל הנשיאה בשכר ועוד. שינוי חשוב נוסף הוא האפשרות של הדיירים עצמם ליזום פרויקט של פינוי בינוי.
אם הבניין שלכם מתפורר או מאוד ישן והדיירים רוצים לחדש אותו ניתן ליזום באופן עצמאי פינוי בינוי ולא לחכות ליזם. חייב להיות כמובן רוב של דיירים המעוניינים במהלך ואם הושג רוב שכזה, ניתן לפנות לסמכות הרלוונטית לצורך מינוי "שמאי פינוי ובינוי". תפקיד השמאי יהיה להכריע אם המהלך משתלם וכדאי. בנוסף, אם קיים רוב גדול של דיירים המעוניינים במהלך ומיעוט המתנגד לכך, ניתן יהיה לתבוע (בתביעת נזיקין) דיירים המסרבים, אך זאת רק אם הסירוב הוא בלתי סביר.
המטרה של החידושים הללו הוא לזרז הליכים של פינוי בינוי אשר יכולים לשפר את איכות ורמת החיים של המשתתפים בהם, אך חשוב לזכור כי לפני כל ביצוע תהליך שכזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין ועם אנשי מקצוע נוספים בתחום. חשוב מאוד שכל מי ששוקל להשתתף בפרויקט פינוי בינוי יבין את ההשלכות של מהלך שכזה על חייו ועל סביבת מגוריו.